2010. november 21., vasárnap

Összefoglalás

A kép- és videómegosztókról, valamint a tudásegyesítő oldalakról készült összefoglalás.


A videómegosztás (video hosting service) egy olyan Web 2.0-ás alkalmazás, melyen a felhasználók videókat oszthatnak meg egymással. (Ezelőtt mindez e-mail-en keresztül történt). A leghíresebb megosztók ingyenesek, a videók megnézéséhez nem szükséges regisztráció, a feltöltött videókat lehet véleményezni komment és „szavazás” (tetszik, nem tetszik) formájában. Egy nemzetközileg ismert videómegosztó kitűnő lehetőséget ad azok számára, akik szeretnék megosztani az egész világgal a felvételüket. Számukra fontos a visszajelzés is azoktól, akik ezeket megnézték (milyen hatással van a többi emberre, tetszik-e nekik stb.) A videómegosztókon nemcsak a felhasználók saját videói találhatók meg, hanem rengeteg más is (pl. filmek, sorozatok, videóklippek), amik ezáltal ingyenesen elérhetővé válnak, sok esetben sértve a szerzői jogokat. A legnépszerűbb nemzetközi videómegosztó a YouTube. Habár hatalmas pénzforrás lehetne, a YouTube máig sem termel profitot. Az ellene indított szerzői jogi pereket megnyerte, a médiavállalatok pedig partneri kapcsolatot kötöttek felvásárolójával, a Google Inc.-vel. Ez is mutatja, mekkora ereje van a Youtube-nak és közönségének.
Van néhány magyar fejlesztésű videómegosztó is a YouTube mintájára (IndaVideo, Videa), de ezek nem lettek annyira sikeresek.

A képmegosztók ugyanarra szolgálnak, mint a videómegosztók: megoszthatjuk ismerőseinkkel vagy bárkivel a képeinket az internet segítségével. A képmegosztás nagyon népszerű mostanában. Van, aki nagyobb közösséggel szeretné megosztani egy jól sikerült tájképét, portréképét, esetleg festményét, rajzát, különleges technikával készült fényképét, számítógéppel szerkesztett képét stb. Mások a barátaikkal, családtagjaikkal szeretnék megosztani közös képeiket. Ennek megfelelően be lehet állítani, hogy képeinket bárki megnézhesse, vagy csak az ismerőseink. A képek feltöltőinek fontos a visszajelzés, hogy az embereknek tetszik/nem tetszik, amit csinál. Legnépszerűbb oldalak: Flickr, DeviantArt és a közösségi oldalak (pl. Facebook).

A tudásegyesítő oldalak szintén fontos részei a Web 2.0-nak. Megtestesítői elsősorban a wikik. A wikiwikiweb egy olyan webhely, amihez bárki hozzáadhat új tartalmat ezáltal pedig a lap szerkesztőjévé válik. A legnépszerűbb a Wikipédia, a szabad enciklopédia, de fontos még a Wikiszótár, Wikidézetek, Wikifajok, Wikihírek stb. Ezeket a Wikimedia Alapítvány üzemelteti.
Egyéb Wikipedia típusú weboldalak a Citizendium, InternetPedia, Knol, Wikitravel, Unciklopedia stb. Ezek annyiban különböznek a Wikipédiától, hogy nem szerkeszthető annyira szabadon, némelyikben csak saját néven lehet írni, vagy csak jóváhagyás után lehet közzétenni.
Magyarul is elérhetők ezek az oldalak, de teljességben elmaradnak az angol és más változatoktól is.

A kép- és videómegosztóknak valamint a wikiknek is felhasználóbarát kezelőfelületük van, használatuk egyszerű. Minimális angol nyelvtudás szükséges a használatukhoz, de már magyarul is elérhetőek a fent említett oldalak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése