2011. december 16., péntek

3D kijelző

Háromdimenziós vizuális információ közvetítésére, illetve háromdimenziós hatás keltésére egyre több kijelző alkalmas, így a televízió, a monitor, az okostelefon kijelzői között is vannak már ilyenek. Emellett vannak már olyan digitális fényképezőgépek is, melyekkel lehet 3D-s képet készíteni. Ezek a készülékek mind nagyon drágák, ezért csak a jól keresők engedhetik meg maguknak.



Ezek közül elsőként a 3D-s tévék jelentek meg nyugaton és utána a monitorok, de az utóbbiak többféle területen is alkalmazhatók, például az orvostudományban a kép-diagnosztika a genetika, a molekula-tervezés területén; vagy az építészetben a tervezési vagy geológiai területén; vagy a radar- és légi irányítási rendszerekben. Emellett PC játékok is élvezetesebbek egy 3D-s képernyőn nézve, de a 3D-s kép látásához megfelelő operációs rendszer és gyorsabb videokártyára van szükség és egyelőre egy 3D-s szemüvegre is. Ezek általában olyanok, melyek kímélik a szemet és nem okoznak fejfájást.

2011-ben a Samsung műhelyében elkészült a SMART TV, vagyis az okostévé, mely szintén 3D képernyőjű. Ezek a modellek képesek a számítógépes összeköttetés nélkül is az internetes tartalmak megjelenítésére, akár feltelepített alkalmazásokon, vagy egy integrált teljes értékű böngészőn keresztül, emellett természetesen 3D-s adást is lehet rajra nézni és felvenni is. Nyugaton már vannak is kifejezetten 3D-s csatornák, melyeket kiválóan lehet nézni az 3D-s tévéken. Napjainkban igyekeznek olyan termékeket gyártani, melyek olyan multifunkcionálisak, mint a Samsung okostévéje, mivel mostanában nagy igény van arra, hogy egy tárgyat többféle dologra is használhassunk egyszerre, mint az okostelefont.

Már dolgoznak azon, hogy a 3D tévét szemüveg nélkül is lehessen nézni kényelmesebbé téve ezzel a televíziózást. Természetesen ehhez előbb ki kell küszöbölni azokat a hátrányokat, amik fejfájást és szemterhelést okoznak. Sokan nem szeretik hordani a nagy és nehéz szemüveget. Külön gondot okoz ez azoknak, akik szemüvegesek és csak 3D-s szemüveggel nem látják tisztán a képernyőt, így az eredeti szemüvegük elé kell felvenni a 3D-s szemüveget.

A japán 3M társaság 2009-ben mutatott be egy 9" és egy 2,8" képernyőméretű LCD 3D készüléket, ami olyan 3D-s képet produkál, amit szemüveg nélkül és térhatásúnak érzékelünk. Ez olyan különleges technológiával készült, amely a képernyő képalkotó rétegét jobb- és bal szemterületre bontja fel, így a háttérvilágítás megfelelő vezérlésével képes a készülék a 3D-hez szükséges két képfelet külön-külön kezelni és létrehozni. Így a szemüveg nélkül és két külön kép érkezik a bal és jobb szemünkön keresztül az agyunkba, s ott összeáll egy 3D-s képpé, és a képfelbontás is kiváló.

Az orvostudomány területén a 3D-s ultrahang-felvételek áttörő sikert érnek el a testen belüli felvételek minőségében. A többsíkú 3D szívultrahangos vizsgálat (MPR – Multiplane review) technológiáját például Dr. Joseph Vettukattil, a Southamptoni General Hospital vezető kardiológusa fejlesztette ki, mely során a szív egyes részeit egy számítógépes program segítségével különálló 3D részképekre bontják. Ezek tetszés szerint megválaszthatók. Így sokkal pontosabb képet kapnak a szívről és nagyobb eséllyel állapíthatóak meg a rendellenességek.
Természetesen más területeken is készítenek 3D-s felvételeket, például magzati, hasi, nőgyógyászati vagy mozgásszervi ultrahangot. Ezek a vizsgálatok sugárzásmentesek, nem igényelnek eszközös beavatkozást, és rendszeresen alkalmazhatók mellékhatások nélkül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése