2010. április 30., péntek

Ha létrehoznék egy japános weboldalt...

A korábbi blogbejegyzéseimben sokat írtam a Japánnal foglalkozó weboldalakról és egyéb interneten fellelhető alkalmazásokról. Feladatom utolsó bejegyzése pedig arról szól, hogy én mi alapján hoznék létre egy japános weboldalt.

Kezdetek
Mielőtt bármibe is belefognék, feltenném a kérdést: szükség van-e egy ilyen oldal létrehozására? Bár az internet - mondhatni - még ma is gyerekcipőben jár, sok olyan honlap van, mely Japánnal foglalkozik. Szerintem semmi sem hiányzik a téma webes reprezentáltságából. Ennek egy részét be is mutattam egy korábbi bejegyzésben, amikor összeszedtem pár ilyen honlapot. Ez igaz a külföldi - első sorban az angol - és a magyar nyelvű reprezentáltságra is.
De tegyük fel, hogy csinálok egy honlapot. Mi minden lenne benne? Mivel már sok oldal van, ami foglalkozik a témával, összegyűjteném őket egy helyre, így aki egy oldalt megtalál,"mindet" megtalálja. :-) Fontos, hogy az ugyanolyan témáról szóló weboldalak tartsanak össze és hivatkozzanak egymásra a felhasználók érdekében

És hogy milyen felhasználói attitűdökre alapoznék? Elsősorban a kreativitásra, az alkotásra és az önkifejezésre. Ez alapján el tudnék képzelni egy olyan weboldalt, ahova a felhasználók feltöltethetnek általuk készítettt fényképeket, rajzokat, festményeket, origamit szobrokat, kalligráfiát,  irományokat (vers, novella, regény), e akár még japán kertet is; természetesen mindet Japán témakörben. Bővebben a japán művészetekről itt. Sokan vannak, akik alkotnak saját szórakoztatásukra, de nem mutatják meg senkinek. Az internet segítségével nagyobb közösségnek mutathatják meg alkotásaikat. Ezeket kommentelni is lehetne, így a felhasználók véleményezhetik és segíthetik egymást építő kritikáikkal. Az aktív tagok baráti közösségé is alakulhatnak. Az oldalon lenne chatelelési lehetőség is.

Képek
Japán csodálatos tájait, épületeit bármelyik rajongó szívesen lefotózná! :-)
Akinek volt szerencséje eljutni oda, megoszthatja képeit és élményeit a többi rajongóval. A személyes élményekhez fűződő képek értékesebbek, mint amiket csak úgy interneten talál az ember. =)
Sajnos nekem nincsenek Japánról saját képeim, ezért segítségül hívom a Google-t. :-)
Ezen a képen pl. látható 3 japán jellegzetesség is: a havas hegycsúcs, a cseresznyefák és a lépcsőzetes tetőjű, többszintes épület.
Szintén japán jellegzetesség: A Heian-korban épült Ikutszudzsima szentély híres díszkapuja Mijadzsima szigetén, Hiroshima mellett 15 kilométerre.

Rajzok/festmények
Ebbe a kategóriába tartozna minden, ami Japánhoz fűződő dolgot ábrázol, vagy japán technikával készült. Pl. manga/anime rajzok, vagy tájképek; valamint Japánban honos technikával készült festményt.
Sajnos ilyenem sincsen, ezért ismét Google...
Ez a kép pl. egy rajongói rajz a Bleach két szereplőjével (b: Zaraki Kenpacsi, j. Unohana Recu)
Ez a festmény pedig Hokuszai: Csónakok a hullámon c. képe, mely egy japán ukijonyomat.

Szobrok
Aki kicsit nagyobb fába vágja a fejszéjét és japán szobrászattal próbálkozik, szintén közzéteheti a honlapon. A következő képek is Google-ről ill. Wikipediáról származnak.

Ez például Kuszunoki Maszashige lovasszobra, mely a tokiói császári udvar parkjában áll. Persze nem muszáj ilyen nagyban gondolkodni. :-)
Ezek például kis szamuráj-szobrok. :-)

Origami
Az origami a japán papírhajtogatás művészete, szintén népszerű az egész világon és Magyarországon is. Sajnos még ilyenem sincs, de ha lesz, felteszem. :-)

Az origami technikával készült pillangók egy szép példánya. :-) 

Kalligráfia
A japán íráseleket leírni már önmagában művészet. Ha csak egy kicsit is arébb írunk egy vonalat, már egy másik szótagot kapunk. A kalligráfia a kandzsik "rajzolásának" művészete.

Vers, novella, regény
Ez az ág áll hozzám a legközelebb. Jómagam is szeretek írni. Ezek az irományok lehetnének fan-fiction-ök, azaz "rajongói továbbírások". Már ismert történetek szereplőivel új történet írása népszerű műfaj lett, az interneten is sok ilyen oldal van mindenféle témában. A már sokszor emlegettett animék/mangák fan-fictionjei is felfedezhetők néhány helyen, pl. AnimeCon-on hírdetnek meg fan-fiction író versenyeket, amiket interneten is közzétesznek.

Japán kertek
Akinek sok ideje, nagy kertje és kertépítői tehetsége van, megpróbálkozhat egy japán kert megépítésével. Vagy ha csak lenni szeretne benne, akkor meglátogathatja a magyarországi japán kertek valamelyikét. :-)
Nehéz választani a sok gyönyörű képből, de ezen a cowrai látképen a japán kertek minden jellegzetessége látszik. 

Bonszai
A bonsai kis méretű, tálkában nevelt fa. Rengeteg fajtája van, bővebb információ itt található.
Bonszai-ból is rengeteg szép példány van, nehéz közülük választani. :-) 


Tehát a fiktív oldalam egy olyan hely lenne, ahol a japán művészet bármely műfaját képviselő alkotásokat lehetne közzé tenni, ezáltal sok emberrel megismertetni.
Az oldalra már létező szolgáltatások közül felkerülne olyan, mint a Flick  képmegosztó képszerkesztő funkciója. Mivel a feltöltések nagyrészt képek formájában érkeznének, egy ilyennek sokan hasznát vennék.
A személyesen készített fotókat akár még térképen is be lehetne jelölni, hogy merre találhatók, így még teljesebb képet kaphatunk Japánról. Erre alkalmas a GoogleMaps.

A siker titka
A siker titka abban rejlik egy ilyen oldalban, hogy a felhasználók művészi alkotásaikat megosztják egy nagyobb közösséggel, aki építő kritikákkal látja el. Ezáltal fejlesztheti önmagát és motiválja az, hogy amit csinál, nem a polcon fog porosodni, hanem sok ember megismerheti. Előfordulhat az is, hogy az alkotásokat látva megkeresi(k) más szakmabeli(ek), akikkel megismerkedhet. Esetleg kaphat "megrendeléseket" is, és mások számára is készíthet bonszait, festményt stb.
Tehát a felhasználók mind motiválnák egymást azzal, hogy véleményezik egymás munkáját, tapasztalatokat cserélnek stb. Én pedig mint az oldal készítője, biztosítanám a webes felületet számukra, valamint beszállnék a véleményezésbe, esetleg én magam is bővíteném az oldal anyagát.

Végül egy idézet:
"A művészet magával az emberrel együtt született meg, éppen ezért úgy kell tekintenünk rá, mint alapvető szükségletünkre. Számomra még ma is az a természetes, kerek és egész világ, ahol az emberek énekelnek, táncolnak, verset írnak, verset mondanak, rajzolnak, festenek, gyöngyöt fűznek, fát faragnak - és nem csak pénzt olvasnak"
/Véghegyi Balázs/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése