2010. április 16., péntek

A "virtuális" és a "valós" Japán-világ

A XXI. században olyan világot élünk, melyben szinte mindennek van már egy virtuális oldala is, melyet az interneten keresztül érhetünk el. Sok olyan dolog van, ami az embertől - térben - messze van a valóságban, ám az internet segítségével közelebb kerülhez hozzá - virtuálisan.
Magyar szemmel Japán igencsak messze van földrajzilag, nem sok ember engedheti meg magának, hogy csak úgy kiruccanjon Japánba. Az internet segítségével viszont kicsit közelebb kerülhetünk hozzá a korábban említett honlapok, képek, videók stb. segítségével. Bár képek és videók az internet nélkül is rendelkezésünkre állnának, de jóval kevesebb lenne belőlük.
Ezen a héten a csak az weben létező Japánnal kapcsolatos dologat kell feltárnom. Nekem elsőként azok az oldalak jutottak eszembe, ahonnan animéket  vagy mangákat lehet letölteni. Mivel Magyarországra csak csekély számú anime jut el és megvenni sem nagyon lehet őket itthon, csak az internet teszi lehetővé, hogy megnézhessük ill. elolvashassuk őket. (Legalábbis azokat mindenképpen, amik nem jutnak el idáig.) Tehát ezek a letöltős oldalak csak a neten életképesek.

A virtuális közeg hatása a valósra
Maradjunk az előbbi példánál, az animeletöltésnél. Az animék a 90-es években jutottak el hazánkba, majd miután betiltottak egy-kettőt egy pár évre lecsökkent az érdeklődés irántuk. Mivel akkoriban nem volt annyira elterjedt az internet, mint napjainban, csak a televízióban nézhettük őket. Csak kevés lehetőség volt arra, hogy más úton juthassunk hozzájuk.
Ám, amikor az internet elterjedté vált, egyre többen nézhették meg az animéket, ezzel együtt pedig a rajongótábor is nőtt. Mára pedig már szinte divat lett ismerni és nézni az animéket. Aki viszont nem csak divatból szereti őket, hanem az egész kultúra iránt vonzódik, szeretne minél többet megtudni róla, erre pedig sok lehetőséget nyújt az internet, ahogy az akorábbi bejegyzésekben olvasható.
Tehát ezt a kérdést mindkét irányból megközelíthetjük, nem könnyű eldönteni, hogy a virtuális hat-e jobban a valós közegre, vagy fordítva.

A terület webes aktivitása a valóságos médiában
Néha felbukkan egy-egy tévéműsor vagy újságcikk, amely arra keresi a választ, hogy miért lettek ilyen népszerűek a japán kultúra termékei hazánkban. Amelyeket én láttam, szintén az előbb említett animék állnak a középpontban, és hogy miért tetszenek a magyaroknak, vagy globálisan az európaiaknak és az amerikaiaknak. A válasz nem egyszerű, de talán abban keresendő, hogy a japánok másképp látják a világot, az általuk készített animációs filmek pedig olyan témákról szólnak és olyan kivitelezésben, amelyet más hasonló médiumból nem kaphatunk meg. Például a karakterek megrajzolásánál bátran, szabadon el lehet engedni a fantáziánkat és lila hajjal, hatalmas szemekkel, bármilyen testalkattal, egyéb különleges ismertetőjegyekkel megrajzolhatunk egy karaktert, és ezeket bármilyen tulajdonságokkal felruházhatjuk. Ez például egy nagy előnye a rajzolásnak, élő szereplőkkel nagyon nehéz lenne hasonlót megvalósítani.
De hogy ne kanyarodjak el túlzottan a témától: a Japánnal kapcsolatos blogokról, fórumokról, weboldalakról nem nagyon szoktak hírt közölni a hagyományos médiában. Magyaországon ekkora méreteket azért még nem öltött a Japán-kultusz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése