2010. március 31., szerda

Mindent Japánról - de hol?

Mai bejegyzésemben bemutatok néhány oylan a honlapot cikket, blogot, gyűjteményt, adatbázist, kereskedelmi oldalt stb. melyeknek köze van Japánhoz.

Honlapok, honlaprendszerek
  • japan.lap.hu: A sokak által ismert lap.hu rendszer Japános linkgyűjteménye. Ezen az oldalon rengeteg oldal van kategóriákra bontva: innen bármely érdeklődési kör szerint lehet keresni, így mondhatjuk, hogy általánosan lefedi a témát. Információtípus tekintetében is bármihez hozzá lehet jutni magyarul, angolul és japánul. Személyes információcsere és közösség képzése nem jellemző.
  • Oriens.hu: Japánról - minden: Az egyik legnépszerűbb Japánnal foglalkozó oldal. Naponta frissül hírekkel, képekkel, érdekességekkel. Amatőrök csinálják, akiknek egy része a Magyar-Japán Baráti Társaság tagjai. Tehát ez sem korlátozódik csak egy témára, hanem mindent érint. Az előbbivel ellentétben ezen az oldalon lehetséges személyes információcsere és közösség kialakítása: van chat és fórum is. Az információ típusát tekinve szintén mármilyen típusú lehet.
  • Japán szájt: Az Oriens-hez hasonló oldal, ezért nem ismételném meg a fentebb írtakat: ugyanaz érvényes erre is.
  • AnimeAddicts: A hazai legnépszerűbb animékkel foglalkozó honlap, hogy ne csak olyan legyen, ami mindent lefed :-)). Az hazánkban is egyre népszerűbb japán animációs filmek/rajzfilmek (de semmiképp sem mesék!) rengeteg műfajban készülnek és Japán egyik legnagyobb bevételét képezik. (Fontosnak tartom megjegyezni, hogy az animék igen kis százaléka készül gyerekeknek, melyeket "mesének" lehet nevezni, a többi mind idősebb tinédzsereknek és felnőtteknek készül. És ha jobban megnézzük, sok durvább, mint az élőszereplős filmek...) Ezt az oldalt amatőrök csinálják, akik vannak olyan elhivatottak az animék iránt, hogy ismertetőket írjanak, feliratokat fordítsanak stb. Így van lehetőség személyes információcserére és közösség kialakítására is. Ezen az oldalon leginkább az animékkel/mangákkal kapcsolatos információhoz lehet hozzájutni (pl. animekészítők, rendezők, magyar feliratok, képek stb.)
És hogy ne csak magyar nyelvű legyen:
  • Japan Times: Angol és japán nyelvű híroldal. Leginkább a hírekre koncentrál. Profik csinálják, így megbízható információforrás. Közösség kialakítására nem alkalmas.
  • Japanese Culture: Japán kultúrával foglalkozó angol nyelvű honlap. Itt minden információ megtalálható, ami a japán kultúrával kapcsolatos: művészetek, építészet, divat, zene stb. Nem személyes információcserére épül.
  • AnimeNfo: angol nyelvű animékkel foglalkozó oldal. Ugyanaz jellemző rá, mint a magyar nyelvű ilyen témájú oldalakra.

Cikkek, publikációk:

Cikkeket és publikációkat pl. a Humanus adatbázisban lehet keresni. Egy példa:
Ezek a cikkek, tanulmányok, publikációk általában csak egy kis részt fednek le az egész japán-kultuszból. Egy ember nézőpontjából íródnak, ezért inkább szubjektívek, mint objektívek. (Kivéve azokat, amik híreket közölnek.) Nem közösségépítő jellegűek. Az információtípus attól függ, hogy milyen témában íródott a cikk.


Blogok

A blogok általában amatőr munkák, melyeket azok írnak, akiket nagyon érdekel egy-egy téma és rááldozzák idejüket arra, hogy ezt másokkal is megismertessék. Ezek inkább szubjektívek, mivel saját tapasztalatokat ,  élményeket osztanak meg a világgal. Információtípusuk blogfüggő, attól függ, hogy aki írja, mi a fő érdeklődési köre. Például:
  • Japánpelcek: Jómagam is sokat tanultam ebből a blogból, mely a japán nyelvet hivatott ismertetni azokkal az emberekkel, akiket nagyon érdekel a nyelv, de se idejük, se pénzük arra, hogy elvégezzen egy tanfolyamot. A kevés japán tudásomat erről a blogról szereztem, melyen megtalálhatók a hiraganák, katakanák, kandzsik, szótár, és sok-sok nyelvlecke. :-) (az oldal neve l-lel írandó, mivel a japánoknál az l és az r hang között nincs különbség: nagyjából a kettő közt ejtik ki a "ra", "ri", "ru", "re", "ro" szótagokat.)
  • Japánbloglist: egy angol oldal, melyben egybe lehet gyűjteni azokat a blogokat, melyek Japánnal kapcsolatosak.
  • Ez pedig egy fiatalember blogja, aki Japánban tanult. Ő az élményeit osztja meg a világgal és talán olyan információkkal tud szolgálni, amiket máshonnan nem biztos, hogy így olvashatnánk vissza. Érdekes ilyen blogokat olvasni, amikor magyar szemmel bemutatja valaki a japánokat közvetlen nyelvezetben.

Wikik, adatbázisok, gyűjtemények

A legnépszerűbb Wiki a Wikipedia:
Mindhárom verzió részletes, de a magyar szócikkben sok olyan téma nincs kidolgozva, ami pl. az angolban igen. Az angol verzió nagyon részletes és sokak által közérthető és bővíthető. A japán verzió is nagyon részletes, de ha az ember nem japán és nem is tud japánul, akkor eléggé nehéz rajta kiigazodni. Sok nyelven szerepel még a szócikk.
Információtípusát tekintve hasonló jellegű, mint a bejegyzés elején felsorolt honlapoknál, viszont itt vigyázni kell, mert előfordul, hogy a Wikipedián tévesen szerepelnek bizonyos adatok.
 

Web.2 - közösségi szolgáltatások
  • Az iWiW-en található Japán Császárság klub, amely összegyűjti az iWiW-en lévő Japán-rajongókat. Még sok ilyen klub van, de ennek van a legtöbb tagja (köztük én is ^^).
  • Facebookon is van Japan rajongói kör, melynek sokan tagjai.
Ezek az oldalak a közösségi oldalak használóit gyűjtik össze egy-egy körben, így ez alkalmas közösség kialakítására és személyes információcserére. Ezek nem törekednek speciális információk átadására, inkább az a lényeg, hogy minél többen legyenek a tagjai.


Kereskedelmi oldalak, webáruház, aukciós oldal, szolgáltatás- vagy termékkatalógus

Az internet megjelenésével egyre elterjedtem az "online-shopping", és az interneten lévő termékkatalógusok:
Híres japán gyártók oldalai:
A sort még lehetne folytatni sok-sok gyártóval.
Ezek az oldalak mind megkönnyíhetik a vásárlást, hiszen az emberek megnézhetik a honlapokon a kínálatot és már tudatosan mehetnek az igazi boltokba, vagy megrendelhetik online-n. Az információtípust tekintve a termékekre irányulnak, azok minőségére, árára stb. Közösség kialakítására nem megfelelőek, személyes információcserére annyiban, hogy az emberek megoszthatják egymással véleményüket az adott termékről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése