2010. március 31., szerda

"Digitalizált Japán"

Mielőtt az internet általánosan elterjedt, az emberek a televízióból vagy az újságokból tájékozódhattak a világ dolgairól. A televízió már így is felgyorsította az információáramlást, ám ezt az internet még jobban fokozni tudta.
Mivel egy Japánnal kapcsolatos fórumot választottam, arról fogok írni, hogy internet nélkül hogyan lehetne kommunikálni bármely, Japánnal kapcsolatos témáról.
  • Személyközi kommunikáció szintjén (vegyük a legegyszerűbb esetet: két ember beszélgetése) ez könnyen megoldható, hiszen az emberek ma is nap mint nap beszélgetnek egymással személyesen is; és remélhetőleg ez még sokáig így marad.
  • Csoportkommunikáció szintjén már kicsit nehezebb kivitelezni ugyanezt, hiszen nem mindenki ér rá ugyanakkor megvitatni egy témát. Viszont összehozható egy ilyen csoportos találkozó, ha a felek előre megbeszélnek egy helyet és egy időpontot. Ez lehet akár rendszeresen is állandó időpontban, amitől az ilyen találkozók klub-jellegűek lesznek.
  • Tömegkommunikáció szintjén pedig maradna a papír alapú kommunikáció, pl. újság formájában.
Talán a mai fiatalok már nehezen tudják elképzelni, de nem is olyan rég, szüleink idejében, amikor még telefon se mindenhol volt, így tartották egymással a kapcsolatot az emberek: személyesen vagy levélben.

Hogy hogyan létezett a Japán rajongói kör az internet előtt, nem tudom pontosan, de biztosan megtalálták a módját. Ha az ember bement egy olyan helyre, ahol pl. Japánnal kapcsolatos dolgokat lehetett kapni, összefuthatott olyanokkal, akiket szintén érdekel Japán. Tegyük fel, hogy ez meg is történik. Ott elkezdenek beszélgetni, rájönnek, hogy közös érdeklődési körük van, és innentől már rajtuk múlik, hogy összejönnek-e máskor is beszélgetni. A kört még lehet bővíteni, ha ismernek másokat is, akik szívesen részt vennének egy ilyen találkozón. A tömegkommunikáció szintjén pedig úgy oldható meg, hogy ha valaki pl. ír egy cikket ebben a témában, és azt leközli egy újság, amit sokan olvasnak, így az sok emberhez el is jut. Ezekre még reagálni is lehet olvasói levél formájában.

Ám amikor sok ember számára elérhetővé vált az internet, ez mind a hálóra is átkerült. Az előző bejegyzéseimben említett honlapokon például rengeteg dolog fenn van Japánról, ami mindenki számára elérhető. Minden egy helyen van, így nem kell sokat kutatni utána. Például az angol Wikipedián a japán történelem nagyon részletesen fenn van, így aki tud angolul, egy egyszerű kereséssel rátalálhat és elolvashatja pl. az Edo-korszak történetét. Sőt, aki hatalmas elhivatottságot érez magában, akár még magyarra is lefordíthatja, és közzéteheti a magyar Wikipedián :-)

Az interneten minden folyamatosan bővül, tehát a korábban említett honlapokon is. Ha csak meg nem szűnik az oldal, mindez évekkel később is elérhető, ami pl. nem mondható el a folyóiratokról (bár könyvtárban azok is megtalálhatók, ha nagyon keressük), de az internet mégiscsak egyszerűbb.

Az idő és térélmény is megváltozott. A fórumokon pl. az embernek nem kell azonnal reagálnia/választ várnia egy kommentre. Ez megtörténhet, percekkel, órákkal, napokkal, hetekkel, de még hónapokkal később is. Erre a választott topikomban is találhatunk példát. Saját tapasztalatom is van arról, hogy soha nem lehet eleget várni egy válaszreakcióra. Egyszer például elolvastam egy fan-fiction-t, amit valaki évekkel korábban, 2007-ben tett fel egy oldalra, de mivel én csak 2009-ben olvastam el, ezért akkor írtam hozzá véleményt. Lehet, hogy az illető nem is számított már rá, hogy valaha még hozzászól valaki egy irományához.

Szerintem időhöz nem köthető, hogy mindez mikor került fel a hálóra: mióta megszületett, folyamatosan bővült és bővül napjainkban is. És nem csak az anyagok, források és tudás, hanem a „rajongói kör” is bővül.


A digitalizálódás következményei mindaz, amit már itt-ott leírtam: 
  • Az egymástól távol élő emberek is könnyedén kommunikálhatnak egymással; 
  • Vagy ha nem másokkal akarnak beszélgetni, akkor csak rákeresnek bármely keresővel Japánra, és máris rátalálnak sok oldalra, amelyről tájékozódhatnak (magyarul vagy bármely sokak által beszélt egyéb nyelven)
  • Az internetnek köszönhetően rengeteg képet is meg lehet nézni Japánról, vagy japán származású dologról. Ez persze a digitalizálódás előtt is lehetséges volt, könyvek, múzeumok által, de az internet segítségével ez már otthonról is lehetséges többszörös mennyiségben.
  • Ugyanez érvényes a videókra is. Japánból nem sok videófelvétel érkezik át kis hazánkba (legalábbis ahhoz képest kevés, amit pl. a YouTube tud nyújtani). Elérhető számtalan Japánról szóló felvétel, anime, film,  zene, sportesemény stb.
Így nem kell "messzire" menni ahhoz, hogy az ember megismerhesse Japánt. Ez nagy előnye a digitalizálódásnak.

Szerintem lehetséges "elégséges" tudás megszerzése pusztán csak az internet segítségével. Az ok: mindaz, amit feljebb és korábban már említettem, úgyhogy nem is ismétlem magam. ;-) Teljes tudás megszerzése minden téren nehéz, ezért csak internetről, könyvekből, beszélgetésekből együttvéve sem lehetséges, hisz az ember még önmagát sem ismeri meg soha teljesen. :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése