2010. március 20., szombat

Japán-rajongók a fórumon kívül

Az előző bejegyzésekben kiveséztem az Index fórum-béli Japán-rajongók kommunikációját. Most pedig izgalmasabb vizekre evezvén megnézzük a rajongók fórumon kívüli életét.
És ha már a Japán rajongóknál tartunk: japánul őket úgy nevezhetjük, hogy:  日本 の オタク (Nihon/Nippon no otake), ha minden igaz és jól olvastam ki a katakanákból. :-) (az egyszerűség kedvéért az "ország iránt rajongókat" írtam le, hisz' ebbe minden beletartozik, ami Japánnal kapcsolatos.) (Ha nem látszanak az írásjelek, akkor nincs japán betűkészlet a számítógépeden. :-( )


Legyen-e valami közös...?
 
Visszatérve a témánkhoz: konkrétan az indexfórumban nem nagyon volt igény közös honlapra, közös levelezőlistára vagy személyes találkozók megszervezésére. Ez valószínűleg azért van, mert a tagok már létező honlapokról tájékozódnak és egymással is ezeket osztják meg. Ilyen például a már említett Japán Alapítvány honlapja, az http://oriens.hu/, valamint a Japán szájt. Ezeken minden rajta van, amit érdemes tudni az országról, így a fórumban "felhalmozódott tudást" - ha van ilyen - nem érezték szükségesnek egy honlap létrehozását.


Lehetőségek a személyes találkozásra
 
Fórumon kívüli kommunikációra nem nagyon találtam nyomot, maximum e-mail-ezésre, de ők maguk nem szerveztek találkozót. Tehát ez a fórum nem nőtte ki magát az internet hálójából. Ám ez nem azt jelenti, hogy nincs lehetőségük a találkozásra, vagy rendezvények látogatására.
Magyarországon évente háromszor rendezik meg például az AnimeCon, ahol a fiatalabb generáció (de az idősebbek is) egy egész hétvégét tölthetnek el együtt (vagy - tapasztalataim szerint - inkább nyomoroghatnak a Petőfi Csarnokban egymás hegyén-hátán, ha már átverekedték magukat a bejáraton...). Idén viszont átköltöznek egy nagyobb helyszínre, a Hungexpo-ba, talán ez szerencsésebb választás lesz, mint a PeCsa volt. :-)

A Japán Alapítvány is sok programot szervez, amire várják a résztvevőket.
Emellett biztos sok más lehetőség is van a találkozásra, szóval van bőven interneten kívüli élet, ami - lássuk be -, sokkal izgalmasabb és érdekesebb, mint a monitor előtt ülve "beszélgetni". :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése