2010. március 14., vasárnap

Japán-rajongók az Internet tekervényes hálójában

Folytatom az általam választott Index-es Japán-topik jellemzését. Az előző bejegyzésekben láthattuk, hogyan nyilvánulnak meg a Jakobson-i kommunikációs funkciók. (Aki nem látta, lapozzon vissza ;-) ). Most pedig egy másik szemszögből tekintjük meg a fórumot. Eheti témánk a topikközösséget mint csoportot megvizsgálni.

Mennyire tartósak a virtuális közösségek?
 
Feltételezhetjük, hogy ha egy fórumba folyamatosan érkeznek a hozzászólások ugyanazoktól az emberektől, ők előbb-utóbb egy virtuális csoportot fognak alkotni. Ezek az Interneten kialakult csoportok csak akkor lehetnek tartósak, ha vannak olyan hozzászólók, akik rendszeresen visszajárnak és reagálnak egymás kommentjeire. A "tartós" viszont relatív fogalom, főleg az Internet világában, hiszen nincs több száz éves múltja, "csupán" 10-20 éves. Tapasztalataim szerint egy Internetes közösség tartóssága leginkább hónapokban, maximum átlagosan 2-3 évben mérhető. (Persze lehetnek kivételek, akik ennél tovább is húzzák.)
Az Index-es Japán topik az "átlagos" kategóriába esik. Egy ideig naponta írtak ugyanazok az emberek (mondhatni a törzstagok, akikről már szó esett az előző bejegyzésekben). Viszont a 2003-2006 között író tagok folyamatosan eltünedeztek a fórumról. Ez a jelenség számtalan más topikközösségben is megtörténik, viszont ritkán derül fény ennek okára. Lehet, hogy megunják a témát, vagy csak a fórumozást, de az is lehet, hogy tőlük kívülálló okokból elszakadnak az Internettől.

Választott fórumomban a topiknyitó, _Neo_, eltűnésére próbáltam okot keresni, de nem találtam ilyet. Pedig eleinte a leglelkesebb tagok közé tartozott, aztán 2006-ban mégiscsak eltűnt. Utolsó hozzászólása csak ennyi: "sumimasen", ami japánul annyit tesz: "elnézést, bocsánat". Ennek a kiírásnak számtalan oka lehet, de azt tartom a legvalószínűbbnek, hogy előre látható távozása miatt kér elnézést a többi fórumozótól. Ahogy ő sem, a többi távozó sem írt okot, csak egyszerűen nem írtak többé.
Tehát a virtuális közösség kialakulása eleinte megtörtént, de ez nem bizonyult tartósnak, mivel csak legfeljebb 1-2 évig "beszélgettek" nagyjából ugyanazok az emberek.


Hullámhegyek és hullámvölgyek

30 db/lap felbontásban nézve a topikot, 2003-2006 között 76 oldalnyi hozzászólás van, a 2007-2010-esek mindössze 10 oldalt tesznek ki. Ezalatt a közösség is átalakult, csupán 1-2 embert láttam 2003-ban és 2009-ben is írni (pl. ersekdora). Tehát hullámhegynek értelmezhetjük a 2003-2006-os, és hullámvölgynek a 2007-2010-es időszakot.
Miért alakulhatott ez ki? Sok témát említettek a fórumozók (könyvek, filmek, életmód stb.), mégsem mondanám azt, hogy kifogytak volna a témákból, hiszen Japánban ugyanúgy folyik az élet, mint bárhol máshol, folyamatosan jönnek az új dolgok. (Ez nem lehetne elmondható egy olyan fórumról, ami pl. csak egy könyvről vagy egy filmről szól.) A kevesebb hozzászólásnak mindenképpen más oka van. Téma lenne még bőven, de a hozzászólók egyre kevesebben vannak. Ennek miértjére viszont nem találtam magyarázatot. Úgy látszik, kevesebben kerestek rá. Vagy mivel egy ideig nem írtak a fórumra, "hátrébb csúszott" a listákon, így kevesebben találtak rá.


Külső hivatkozások
 
A topikban sok külső hivatkozást találtam. A fórumozók az általuk ajánlott könyv, film, rendezvény vagy egyéb hír weboldalát linkelték be a fórumba. Ezek között volt japán, magyar és angol nyelvű is. Ezeket általában megnézték a többiek, de nem mindegyik volt beszédtéma. Valamint még 2003-ban _Neo_ közölt néhány könyvidézetet is. A külső linkek mind kötődtek Japánhoz - kivéve azok, amik csak egy reklámozó jóvoltából kerültek a fórumra (és valószínűleg sok másikba is).
Az egyik legnépszerűbb magyar nyelvű link a Japán Alapítvány honlapjára irányul, ahol jómagam is sok érdekes dolgot találtam. Ezen kívül vannak hivatkozások az Oriens.hu-ra, ami szintén népszerű a Japán iránt érdeklődők körében. A több oldal különböző könyvekkel, filmekkel, ételekkel, életmóddal foglalkozó oldalakra irányít, ami a már említett témákhoz kapcsolódik.
A fórumozók általában megnézik ezeket az oldalakat, mégsem látom úgy, hogy szerves részévé válnának a beszélgetésnek, csak ritkán. Csak elolvassák, de nem beszélik meg, ahogy én is tettem, amikor megnéztem, milyen típusú hivatkozásokat linkeltek be. Viszont a fórumozók igen gyakran tesznek látogatást a képzeletbeli háló többi kis hálószemére, így mondhatjuk azt, hogy kapcsolatokat alakítottak ki más weboldalakkal, de valószínűleg ez fordítva nem történt meg, az Index fórumra nem hivatkoztak viszont.

Végül egy érdekesség: nem csak Magyaroszágon vannak Japánról szóló felvételek, hanem Japánban is magyarországról. Találtam egy érdekes videót, amely a NHK Japán tévében az Ohayo Nippon! (Jó reggelt Japán!) c. műsorban került sugárzásra a téma pedig a magyar rovásírás.
Link: http://www.youtube.com/watch?v=_bBoi3zZpxg és a hozzá tartozó cikk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése