2010. március 7., vasárnap

Beszélgetnél Japánról, de nincs kivel? Irány az Index-fórum!

Biztosan sokan tapasztalták már, hogy szívesen beszélgetne egy témáról - jelen esetben Japánról -, de közvetlen környezetében - pl. érdeklődés hiányában - nincs kivel. Ez azonban az internet világában ma már nem gond! Csak keresni kell egy fórumot, ahol hasonló érdeklődésű emberekkel lehet beszélgetni, akkor is ha kilométerek választanak el egymástól.

Az előző bejegyzésben már leírtam a négy "Japán" nevű topik rövid ismertetését. Ebben a bejegyzésben pedig a választott topikot jellemzem részletesebben a megadott szempontok alapján.


1. Topikok, rokon topikok kapcsolata, vannak-e korábbi, elhalt, vagy párhuzamos, a területet részben lefedő topikok?

Választott topikomnak nincsenek korábbi, elhalt vagy párhuzamosan működő változatai. Részben lefedő területek vannak, de ezek a sportról, animékről-mangákról szóló topikok, ami csak egy kis szelete az egész Japán-univerzumnak.
Tehát, ha valaki az Index fórumán jár, ajánlott ezt a topikot választania, hiszen itt korlátlanul beszélgethet Japánról bármikor, bárkivel.


2. A címválasztás jellege, a topiknyitó szándéka

A topiknyitó - _Neo_ - szándéka éppen az volt, hogy legyen egy olyan Japánnal kapcsolatos topik, melyben korlátlanul lehet minden Japánnal kapcsolatos dologról beszélgetni, mivel - ahogy ő is írta még 2003-ban - a többi topik mind egy-egy korábban említett témakörre korlátozódott. Amennyit elolvastam a hozzászólásokból, szándékát sikerült is elérnie, hiszen a könyvektől a filmeken át egészen a japán állampolgárság megszerzésének nehézségeiig volt szó mindenféle témáról.


3. A topik dinamikája, vitalitása

Az első hozzászólásokat a topiknyitó - _Neo_ - írta figyelemfelkeltésként. Csak egy napot kellett várnia, és már érkezett is egy-két Japán iránt érdeklődő fórumozó, és ezzel be is indult a beszélgetés. Ezekben a napokban naponta több hozzászólás is érkezett, így már a 4. napon elérte a 100.-at, másfél hónappal később pedig már a 300.-at is. Tehát eleinte igencsak "forgalmas" volt a topik, a hozzászólások többsége az első néhány "törzstagtól" érkezett. A topik egy éves "születésnapján" már túllépte az 1000. hozzászólást is. Az első években nem találtam nagyobb szüneteket a hozzászólások között, csak pár naposakat, esetleg 1-2 heteset. 2006-ban és 2007-ben viszont már ritkultak a hozzászólások, és ez a későbbi években is folytatódni látszik...


4. Vannak-e törzstagok, mennyire uralják a párbeszédet

Az első számú törzstag mindenképpen _Neo_, aki 2003-tól lelkes tagja volt a beszélgetéseknek, viszont 2006. vége óta nem találtam olyan hozzászólást, amit ő írt volna... Távozásának okára nem jöttem rá az olvasott beszélgetésekből.
A törzstagok váltakoznak, eleinte voltak 5-6-an, aztán ők eltűntek és jöttek helyettük újak, de valaki mindig fenntartotta a topikot, mégha csak ritkán is szóltak hozzá.


5. Hogyan fogadják az új nicket, vannak-e konfliktusok?

Konfliktusokkal nem találkoztam, többségében csak olyanok írtak a fórumba, akik érdeklődnek Japán iránt. Az új nickekhez ugyanúgy viszonyultak, mint a megszokott tagokhoz, ha megvolt a közös téma.


Összességében elmondható a topikról, hogy egy olyan változó társaság alakult ki, akik szívesen megosztják egymással a véleményüket és gondolataikat Japánról, nem céluk a konfliktusteremtés. A legtöbb hozzászólás a japán írókról, könyvekről, filmekről érkezett, valamint hagyományos japán termékekről, mint pl. a katana, emellett a "milyen az élet Japánban" típusú beszélgetések is gyakoriak. A magyar-japán kapcsolat is szóba került néha, valamint előadások, kiállítások Magyarországon Japánról.
Én, mint Japán iránt érdeklődő, sok érdekes dolgot megtudtam, miközben olvasgattam, szóval hasznosnak találtam a topikot. :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése