2010. október 12., kedd

Külföldi videómegosztók: YouTube, Google Videos

Ebben a bejegyzésben bemutatok két külföldi, nemzetközileg ismert videómegosztót: a YouTube-ot és a Google Videot.

Ám előtte eleget kell tennem egy feladatnak: ki kell választanom egy-két forrást a sok közül, ami alapján megcsináltam ezt a bejegyzést. (Ezek mind megtalálhatók a bejegyzés végén).

1 forrás:
Barna József:  A YouTube lett az év találmánya
2006. 11. 08.
Forrás: ITcafé, Internet rovat
Elérhetőség: http://itcafe.hu/hir/a_youtube_lett_az_ev_talalmanya.html

Azért emelem ki első helyen ezt a cikket, mert a szerző ebben nagyon találóan fejti ki, hogy miért is lett olyan népszerű a YouTube, (amiről később részletesebben is írok). A cikk nem túl hosszú, mégis sok és érdekes információt tartalmaz. Az első bekezdésben a YouTube története (elindulása, és fejlődése 2006-ig) kap helyet, utána pedig kifejti, hogy melyik az a "három forradalom", ami a YouTube születésekor találkozott. Ez a három forradalom a videózás, a Web 2.0 és az "az a kulturális forradalom, amely a hagyományos médiával szembeni türelmetlenséget hozta el", ahogy az író fogalmaz. Annak ellenére, hogy a cikk már négy éves, még ma is igaz.

2. forrás
Bodnár Ádám: A bíróság a YouTube-nak adott igazat
2010. június 24.
Forrás: hwsw.hu
Elérhetőség: http://www.hwsw.hu/hirek/44800/youtube-viacom-videomegoszto-szerzoi-jog-per.html

Ezt a forrást azért tartom fontosnak kiemelni, mert az elmúlt években nagyon aktuális téma a szerzői jogvédelem és annak megsértése. Mivel a YouTube egy ingyenesen elérhető oldal és számtalan videót töltenek fel rá nap, mint nap - köztük filmeket és videóklippeket is - ezáltal ezek is ingyenesen elérhetővé válnak. A cikkben szereplő Viacom médiabirodalom még 2007-ben feljelentette a YouTube-ot, amiért az általuk forgalmazott filmet és sorozatok - amik kereskedelmi forgalomban vannak - elérhetők  a YouTube-on, ami a Viacomnak jelentős bevételkiesést okoz. A vádban az is szerepelt, hogy mindez számdékos. A YouTube és a Google azzal védekezett, hogy a jogsértő videókat azonnal eltávolították, amint a tudomásukra jutott, hogy azok sértik a szerzői jogokat. A bíróság a YouTube mellé állt.
2008-ban tovább folytatódott az ügy, végül létrehozták a Video ID-t, ami képes kiszűrni a jogsértő tartalmakat. A fő probléma abból adódik, hogy ha a filmek, sorozatok stb. elérhetők a YouTube-on keresztül, abból az oldal üzemeltetői profitálnak, nem pedig a tartalomtulajdonosok.
A bíróság - ahogy a cím is mutatja - a YouTubenak adott igazat, a Viacom pedig fellebbezett. Vannak olyan médiaválallatok is, akik inkább partneri viszont alakítottak ki a YouTube-bal.


YouTube

A YouTube-ot 2005 februárjában alapította három korábbi Paypal alkalmazott Chad Hurley, Steve Chen és Jawed Karim. 2006. novemberében a céget felvásárolta a Google Inc. és azóta a annak leányvállalataként működik. 
Székhelye: San Bruno (California állam, USA)
2006-ban a Times az év találmányának választotta a Youtube-ot.
Létrehozói saját bevallásuk szerint "nem tudták, mit hoztak létre", ők "csupán az elindítóinak tartják magukat, a feltalálók maguk a felhasználók voltak".
A videók megjelenítéséhez a Adobe System által fejlesztett Adobe Flash technológiát használja, de lehet HTML5 módot is választani annak, aki nem akar bővítményeket (amilyen az Adobe Flash is) telepíteni a számítógépére.
A YouTube nagyon hamar népszerű lett világszerte, rengeteg videót töltöttek fel a felhasználók. Többek közt ezért találta nyereséges vállalkozásnak a Google Inc.
Ma a világ minden tájáról az emberek  minden percben húszórányi videót töltenek fel."A Spiegel kiszámolta, hogy ez napi 2800 órát jelent, 201 600 órát hetente, 846 000 órát havonta, 10,5 millót évente. Ezzel éppen 1200 TV-csatornának szolgáltatna elegendő anyagot napi 24 órás műsorszolgáltatással."
Ma már több nyelven is elérhető, így magyarul is. A más nyelven feltöltött videók címeit is le lehet fordíttatni magyarra.
A YouTube és más vállalatok között sok per folyt a szerzői jog megsértése miatt, mert a felhasználók nem csak a saját videóikat töltötték fel - amiért eredetileg létrejött - hanem filmeket, sorozatokat, videóklippeket, koncerteket stb. is. A problémát végül úgy oldották meg, hogy a médiavállalatok ellenségeskedés helyett partneri viszont kötöttek a Google Inc.-vel és saját maguk kezdték el feltölteni a videóikat (p.l. BBC, VEVO). Emellett elérték azt is, hogyha találnak a videómegosztón olyan videót, ami sérti a szerzői jogokat, a tulajdonosok törölhetik azokat, valamint a YouTube is rendszeresen ellenőrzi a feltöltött videókat, bár ez a videók mennyisége miatt nem könnyű feladat.
2009-től a filmipar is jelen van a YouTube-on, olyan prémiumszekciót indított, ahol a filmeket és sorozatokat teljes hosszukban is végig lehet nézni.
Hasonló hivatalos oldalakat hoztak létre a zenei előadók is. Az AudioSwap, a YouTube zenekönyvtára, az ebben tárolt zenék szabadon felhasználhatók a videók alatt. A többit a YouTube törölheti, ezzel is küzdve a zenekalózkodás ellen.
A YouTube-ról ma már le is lehet tölteni pl. a zenéket, ha a Firefox böngészőhöz telepítjük a YouTube egyik kiegészítőjét. A letöltés több formátumban is lehetséges, valamit választható "standard" és "high" minőség.
A videókat lehetőség van HD minőségben feltölteni az élvezhetőbb lejátszás érdekében.
A felhasználók több funkciót is használhatnak pl. felvehetik a kedcenceik közé a videókat, lehet értékelni (tetszik / nem tetszik, komment), valamint a kifogásolható tartalmakat is megjelölhetik, vagy meg megoszthatják a videót valamelyik közösségi oldalon.
A YouTube népszerűsége azért is ennyire töretlen, mert ingyenes. Habár hatalmas pénzforrás lehetne, az oldal máig sem termel profitot.


YouTube kezdőoldala: http://www.youtube.com/
Felmentették a YouTube-ot a szerzői jogsértés vádja alól
Öt éve jelent meg az első YouTube videó
Ötéves a YouTube



Google Videos

A Google Videos egy ingyenes videómegosztó és -kereső, amely lehetővé teszi, hogy a kiválasztott videókat beágyazzuk más honlapokba. Ezzel biztosítja, hogy a videók távolról is elérhetőek legyenek, valamint kiküszöbölhetők a sávszélesség és a tárolási problémák. Hasonló elven működik, mint a YouTube.
Először csak Amerikában volt elérhető, de ma már elérhető Ázsia és Európa egyes országaiban is, valamint Ausztráliában, máshol azonban korlátozzák a szolgáltatásokat.

Wikipedia : Google Videos

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése