2010. október 31., vasárnap

Wikipedia típusú weboldalak

Nem csak a Wikipedia foglalkozik online tudásegyesítéssel, még sokan követik a példáját.

9. forrás

2009. feb. 28-tól napjainkig szerkesztik
Forrás: Wikipedia

Azért válaszottam ezt a forrást, mert felsorolja a fontosabb Wikipediához hasonló oldalakat, amik hasonló elven működnek, mint a wikik, viszont elveikben eltérnek tőle.


Citizendium
http://en.citizendium.org/wiki/Welcome_to_Citizendium

Ugyanolyan online közösségileg szerkesztett lexikon, mint a Wikipedia, viszont csak regisztrált felhasználók szerkeszthetik a saját nevükön, akik között szakértők is vannak. A projekt létrehozója és vezetője Larry Sanger, aki a Wikipedia létrehozásán is dolgozott. 2007. március 25-e óta érhető el a nyilvánosság számára. Jelenleg csak angol változata van, de tervben van más nyelvek támogatása is.
A lapoknak két változata van: munkaváltozat (még dolgoznak rajta) és egy jóváhagyott változat, amit már közzétesznek.


H2G2
http://www.bbc.co.uk/dna/h2g2/

A BBC kereteiben működik, a tartalmát bejegyzett kutatók írják. Nem ragaszkodik a kötöttségekhez, inkább útmutatód ad az élethez és a világegyetemhez. Az oldal szellemes cikkek gyűjteménye.


InternetPedia
http://www.internet.pedia.com/

Erre az oldalra szintén bárki írhat, viszont a cikkeket csak akkor teszik közzé, ha azt jóváhagyták.

Knol
http://knol.google.com/k
http://knol.google.com/k/magyar-knol-projekt#

A Knol a Google feljesztése. Bárki bármilyen témában írhat cikkeket, de csak a saját nevén, és csak a saját szócikkét szerkesztheti.a többiekét értékelni lehet.
A Knolnak van magyar változata is.


Wikitravel
http://wikitravel.org/hu/Kezd%C5%91lap

Nem része a Wikimedia alapítványnak. Nyílt forrású útikönyveket tartalmaz, amik az utazók számára gyorsan elérhető információkat tartalmaznak az országokról, városokról. Magyarul 2006 óta elérhető.


Unciklopedia
http://unciklopedia.org/wiki/Kezd%C5%91lap

A Wikipedia paródiája. Ugyanúgy önkéntesen szerkeszthető, a humorra építő szarkasztikus oldal. Itt élhetik ki magukat azok, akik a Wikipédiára csak vandálkodni járnak, persze itt is csak normális keretek közt. A magyar változatot egy kis, de lelkes csapat szerkeszti és igyekszik kordában tartani a humoros kedvű szerkesztőket, akik felfedezik, hogy ilyen is van a világhálón.
Cikk: Uncyclopedia, a hülyék Wikipédiája

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése