2010. október 12., kedd

Videómegosztók

A videómegosztás (video hosting service) egy olyan Web 2.0-ás alkalmazás, melyen a felhasználók videókat oszthatnak meg egymással. Ezeket a videókat megnézés után értékelni is lehet "szavazás" illetve komment / hozzászólás útján.


A videómegosztás ezelőtt e-mail keresztül történt, ami viszont sokak postafiókját megterhelte, tehát vonzó volt egy olyan lehetőség, hogy egy másik oldalra feltöltött videó linkét kellett csak elküldeni a másik félnek.

A legnépszerűbb megosztók főleg azért lettek ilyen sikeresek, mert a videók megnézéséhez még regisztráció sem szükséges. Sokan pedig csak nézni akarják, nincs szükségük a regisztráció adta egyéb lehetőségekre. A többi funkció viszont csak regisztrálás után működik pl. a videó értékelése, kommentár írása, kedvenc videók megjelölése stb. A másik fontos tényező pedig az, hogy ingyenesek.

A videómegosztókon nemcsak a felhasználók saját videói találhatók meg, hanem rengeteg más is (pl. filmek, videóklippek), amik ezáltal ingyenesen elérhetővé válnak, sok esetben sértve a szerzői jogokat.

Ma már lehetőség van arra is, hogy a megosztókról letöltsük a videókat a megfelelő programokkal.

Videómegosztók listája:

A nemzetközileg legismertebb videómegosztó a YouTube, valamint a Google Video, Yahoo! Video stb.
Magyarországon a legismertebbek: Indavideo, Videa, Porkolt stb.


Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése