2010. október 31., vasárnap

Wikipedia

Elsőként a Wikipédiát emelem ki, ami az egyik legismertebb tudásegyesítő oldal.

8. forrás

2003. júl. 17-től napjainkig szerkesztik
Forrás: Wikipedia

A Wikipédiának - magyarosan írva - önmagáról is van szócikke, ezért ezt válaszottam kiemelt forrásként. A Wikipedia 2001-ben jött létre, azóta 271 különböző változatban 24 millió önkéntes felhasználó szerkeszti világszerte, valamint ennél jóval többen gyűjtenek róla rendszeren információkat.
Ebből a forrásból megtudhatjuk az oldal történelmi hátterét, szerkesztési- és vezérelvét, róla készült statisztikákat stb.

Wikipediáról részletesebben

A Wikipedia egy bárki által szerkeszthető nyílt enciklopédia, mely már majdnem 10 éve létezik. Alapítói: Jimmy Wales és Larry Sanger. Üzemeltetője a Wikimedia Alapítvány (Florida, USA). Összesen 271 nyelven létezik, ebből 240 aktív. A Wikipediába bárki írhat, tehát még regisztrálni sem kötelező, de azért ajánlott, mert aki nem regisztrálként ír, annak az IP-címe fog megjelenni a laptörténet fülnél. Mivel akárki írhat a Wikipediába, a felhasználókat kordában kell tartani, a tartalmat pedig rendszeresen ellenőrizni, mert sok téves információ is felkerülhet az oldalra.

Ha észreveszik, hogy egy bizonyos IP címen/nicken futó valaki több oldalon is vandálkodik, az IP-címe letiltható, ez azonban csak ideiglenes megoldás. Ezek a változások azonban könnyen törölhetők, mivel a Wikipedián lehetőség van az oldal "visszaállítására", tehát a rosszindulatú változtatások előtti állapotra. Ezt a változtatást akárki megteheti, aki észreveszi, ez pedig egy nagy előnye annak, hogy bárki szerkesztheti a szócikkeket. Lehetőség van egy szócikket "ellenőrzöttnek" jelölni, ami segítheti a felhasználót a fent említett visszaállításban, mivel ebből tudni lehet, hogy abban az állapotában az oldal biztosan megfelelő volt.

Ha egy szócikket nem találunk megfelelőnek, mert az túl kevés információt tartalmaz, meg lehet jelölni csonkként, jelezvén, hogy a szócikket még ki kell egészíteni. Ha elolvasás után több kétes információt is találunk a szócikkben, figyelmeztető üzenetet tehetünk ki a szócikk elejére, melyben jelezzük, hogy a szócikket át kell olvasni. Arra is felhívhatjuk a figyelmet, ha nincsenek hivatkozások, források a lap alján.
A vitalapon leírhatjuk, ha valami egyebet kifogásolunk az oldalon, illetve javaslatokat tehetünk arra, hogy miként javítsuk a hibákat, minek kellene még szerepelnie a szócikkben stb.

A Wikipediát könnyű szerkeszteni, az is elboldogul vele, aki nem jártas annyira a honlapkészítésben. Ha valaki elhatározza, hogy szócikket ír, akkor van lehetősége azt kipróbálni az ún. Homokozóban, hogy mit hogyan is kell csinálni.

Angolul szinte minden megtalálható a Wikipedián (több, mint 3 millió 400 ezetrszócikk), de a többi nyelvterületen is igyekeznek utolérni az angol változatot. A legjobban a német és a francia nyelv áll, de még így is feleannyi szócikk szerepel ezeken a nyelveken, mint angolul. A magyar Wikipedia jelenleg a 17. helyen áll több mint 179 000 szócikkel.

Források:
Wkipedia : Wiki
Wikipedia : Wikipedia
Wikipediák listája (angol)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése