2010. október 29., péntek

Legnépszerűbb képmegosztók: Flickr, Picasa

A képmegosztókat két példa bemutatásával szeretném jellemezni. Itt ismételten kiemelem a forrásokat is.
5. forrás

Összeállító: Pink
Szerzők:
  • Sajószegi Veronika: Picasa
  • Pataky Krisztina: Facebook
  • Szép Krisztina: Flickr
  • Takács Bíborka: Photobucket
  • Sevella Ezsók: Pixter
Forrás: pink.hu

Azért emelem ki ezt a forrást, mert a legfontosabb megosztókat mutatja be pár mondatban, valamint a szerzők személyes tapasztalataikról is beszámolnak. Kifejtik, mennyire felhasználóbarát, miből mennyit és hogyan lehet feltölteni, valamint megosztják véleményüket az olvasókkal.
Mindegyik képmegosztót felhasználóbarátnak ítélték az írók, egyedüli nehézség az volt háromnál is, hogy angol nyelv ismerete szükséges, de a mai generációnak ez ritkán okoz problémát. A legtöbb kégmegosztónál van mennyiségkorlátozás, ameddig még ingyenes (ez az átlagos felhasználóknak elég is), ha többre van szükségünk, lehet még vásárolni tárhelyet. Egyedül a Facebooknál írták, hogy korlátlan a tárhely. Lehetőség van korlátozni, hogy kik láthassák a képeinket: mindenki, ismerősök, vagy csak a felhasználó.
Csak angolul elérhető a Flickr és a Photobucket; angolul és magyarul is: a Facebook és a Picasa; teljesen magyar: Pixter.


6. forrás

Molnár József: A legjobb webes képmegosztó oldalak használata
2010. augusztus 27.
Forrás: pcworld.hu

Azért emelem ki ezt a forrást, mert nagyon jól megismerthetők belőle a képmegosztók. A cikk bevezetéssel kezdődik, majd egyenként kitér bizonyos képmegosztókra és részletesen bemutatja őket: használatukat, miből mennyit lehet feltölteni, meddig ingyenes stb. Ebből részletesebben a Flickr-t és a Picasát fogom kiemelni, hogy itt a blogban is láthassunk részletes példákat a képmegosztókra.


Flickr

A Flickr-t eredetileg egy kanadai cég, a Ludicorp fejlesztette ki még 2002-ben. 2005-ben a céget megvásárolta a Yahoo Inc., áttelepítették az USA-ban, azóta ott működik a Yahoo részeként, tehát használatához Yahoo e-mail cím szükséges.
A felhasználóknak lehetőségük van arra, hogy a képeiket címkézzék, ellássák kulcsszavakkal, csoportokba rendezzék. Ez azoknak a dolgát is megkönnyíti, akik valamilyen témában szeretnének képet keresni.
A felhasználó határozhatja meg, hogy a képek publikussá teszi-e, vagy csak privát használatra tölti fel az oldalra. A privát képek megtekintését lehet negedélyezni pl. családtagok, barátok számára, a publikus képeket bárki láthatja.
A Flickr-re havonta 100 MB-nyi képet lehet feltölteni ingyenesen, vagyis évi 1200 MB-t, valamint két videót 150 MB nagyságban. A nézők az adott felhasználó utolsó 20 képét láthatják, a felhasználó pedig az utolsó 200 saját képét, de ez nem azt jelenti, hogy a régebbiek kitörlődnek. Az áltagos felhasználók ennyi elég is, de akinek ennél több tárhelyre van szüksége, pénzért vásárolhat.
A képeken lehetőség van bejelölni a szereplőket, de csak azokat lehet, akik az oldalon is regisztrálva vannak.
Az oldal használatához angol nyelv tudása szükséges, de egyébként felhasználóbarát, könnyen fel lehet tölteni a képeket.

Források:
Wikipedia : Flickr
PC-world: Flickr
Pink : Flikcr
Kezdőoldal: http://www.flickr.com/


Picasa

A Picasát 2004-ben vásárolta meg a Google Inc. A Picasat nem csak interneten keresztül lehet használni, hanem lehetőség van szoftverként telepíteni a számítógépre. Nagyon jól használható a képek rendszerezésére, valamit különböző képjavításokat lehet alkalmazni (pl. élesítés, színezés stb.).
A Picasa Web Albums az internetes változata. Használatához szükség van Gmail fiókra. Összesen 1 GB képet lehet feltölteni, de pénzért kaphatunk többet tárhelyet is.. A Picasa ma magyar nyelven is használható, de a használati utasítás angol. Használata egyszerű, akárcsak a Flickr-é. Az oldalra a Google nem tesz ki reklámokat.
A képeket úgyszintén lehet privát felhasználásra feltölteni. A felhasználó választja ki, hogy kikkel szeretné megosztani, ez akár egy ember is lehet, de publikussá is lehet tenni. Egy albumba több felhasználó is tölthet fel képeket, ha a létrehozó erre jogosultságot ad.

Források:
Wikipedia: Picasa
PC-world : Picasa
Pink : Picasa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése