2010. október 29., péntek

Wikik

Ebben a bejegyzésben áttérek egy másik témára. A Web 2.0 egy másik fontos része a Wiki, amelynek a legismertebb képviselője a Wikipedia, de ez csak egy része a Wiki-univerzumnak.
7. forrás

2003. dec. 25-től napjainkig szerkesztik
Forrás: Wikipedia
Elérhetőség: http://hu.wikipedia.org/wiki/Wiki

Talán természetes, hogy a "wiki" szóról elsőként a Wikipedia jut eszembe ,- és még rajtam kívül sokaknak - ezért ott kerestem rá elsőként, hogy mi is az a wiki. A wiki a hipertext rendszerek egyik fajtája, vagy maga a szoftver, ami ennek készítését lehetővé teszi. A hawaii nyelvben a szó azt jelenti, hogy "nagyon gyors". A wikiwikiweb pedig egy olyan webhely, amihez bárki hozzáadhat új tartalmat ezáltalt pedig a lap szerkesztőjévé válik. Ez a fajta webkettes alkalmazás nagyon fontos a közös tudásépítés szempontjából.
Azért választottam ezt kiemelendő forrásként, mert sokminden megtalálható rajta a wikiről, az angol változtatán pedig mégtöbb. Olvashatunk a wiki történetéről, jellemzőről, ezen belül arról, hogy hogy kell megszerkeszteni egy oldalt, hogy kell kordában tartani mind a tartalmat, mind a készítőket, valamit, hogy hogy kell keresni az oldalon. Ezen kívül olvashatunk a wiki programokról és a wiki közösségekről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése